top of page

Tescilli Coğrafi İşaretin ve Geleneksel Ürün Adının Kullanımı ve Denetimi

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Vedat Hakan beyaz
    Avukat Vedat Hakan beyaz
  • 24 Tem 2024
  • 3 dakikada okunur

Tescilli Coğrafi İşaretin ve Geleneksel Ürün Adının Kullanımı ve Denetimi


Tescilli coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları, yerel kültürün ve kalitenin korunmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu işaretler, belirli bir coğrafi bölgeye özgü ürünlerin kalitesini ve özelliklerini garanti altına alırken, üretici ve tüketiciler arasında güvenilir bir bağlantı oluşturur. Coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının doğru ve etkin bir şekilde kullanılması, hem yerel ekonomilerin desteklenmesi hem de tüketicilere güvenilir ürünlerin sunulması açısından kritik öneme sahiptir. Bu yazıda, coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarının kullanımı ve denetimi ile ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin nasıl uygulanması gerektiği üzerinde durulacaktır.


Tescilli Coğrafi İşaretin ve Geleneksel Ürün Adının Kullanımı ve Denetimi

Tescilli coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları, sicilde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretimi veya pazarlamasında faaliyet gösterenler tarafından kullanılmaktadır. Bu bağlamda üreticiler ve pazarlama faaliyetinde bulunanlardan üretici olmayıp tedarik zincirinde yer alarak ürünlerin tescile konu özelliklerine etkisi bulunanlar, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adına yönelik faaliyet gösterdiklerine dair tescil ettirene bildirimde bulunmak zorundadır.


Bildirim Zorunluluğu


Bu bildirim, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescilinin Bültende yayımından sonraki altı ay içinde yapılmalıdır. Tescilli coğrafi işaret ve geleneksel ürün adına konu ürünün üretimi ve pazarlama faaliyetine tescilden sonra başlayacak olanlar için ise üretim ve pazarlama faaliyetine başlama tarihinden itibaren altı ay içinde bildirim yapılması gerekmektedir. Yalnızca satış faaliyetinde bulunanların tescil ettirene bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.


Tescil Ettirenin Sorumlulukları


Tescil ettiren, kendisine yapılan bildirimleri bu amaçla tuttuğu listeye ekleyerek sürekli güncel tutar. Bu liste, talep edilmesi halinde Kuruma sunulmaktadır. Tescil edilmiş coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının kullanım hakkına sahip olan kişiler, söz konusu coğrafi işaret veya geleneksel ürün adını amblem ile birlikte ürün veya ambalajı üzerinde kullanmak zorundadır. Coğrafi işaretler bakımından amblemin kullanılması zorunludur.


Amblem Kullanım Şartları


Ürünün niteliği gereği, amblem ile birlikte coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, amblem ile tescilli işaret veya ad, kullanım hakkına sahip olanlar tarafından işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulmalıdır.


Kullanımın Denetimi


Coğrafi işaretin ve geleneksel ürün adlarının kullanımının denetlenmesi gereklidir. Denetim, tescilli coğrafi işaretleri ve geleneksel ürün adlarını taşıyan ürünlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimine ilişkin her türlü faaliyeti kapsar.


Denetim Mercii ve Süreçleri


Denetim, başvuruda belirtilen ve Kurum tarafından yeterliliği onaylanan denetim mercii tarafından yerine getirilir. Sicilde yer alan denetim merciinde değişiklik, Kurumun onayı ile yapılabilir. Denetim merci, tescilli coğrafi işareti veya geleneksel ürün adını taşıyan ürünlerin tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimini yaparken amblemin kullanımını da denetler.


Tescilli Coğrafi İşaretin ve Geleneksel Ürün Adının Kullanımı ve Denetimi

Denetim Raporları


Denetim raporları, tescilin Bültende yayımlandığı tarihten itibaren yılda bir Kuruma sunulur. Ancak şikâyet olması hâlinde, Kurum denetim raporlarının süresinden önce sunulmasını talep edebilir. Denetim raporlarının incelenmesi sonucunda eksiklik varsa tescil ettirene bildirilerek altı ay içinde eksikliğin giderilmesi istenir. Her bir denetlenen için ayrı bir tutanak hazırlanır. Tescil ettiren, denetime ilişkin masrafları denetlenenlerden talep edebilir.


Kanuni Hükümler


5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile diğer kanunlarda yer alan coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının denetimine ilişkin hükümler saklıdır.


Sonuç


Sonuç olarak, tescilli coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları, yerel ürünlerin korunması ve tanıtılması açısından büyük bir değer taşımaktadır. Bu işaretlerin ve adların doğru bir şekilde kullanılması ve denetlenmesi, hem üreticilerin haklarını koruyacak hem de tüketicilere güvenilir ve kaliteli ürünler sunulmasını sağlayacaktır. Üreticiler ve tedarik zincirinde yer alan tüm paydaşlar, yasal düzenlemelere uygun hareket ederek coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının itibarını korumalıdır. Bu sayede, hem yerel ekonomiler güçlenecek hem de tüketiciler kaliteli ürünlere daha kolay erişim sağlayacaktır. Tescilli Coğrafi İşaretin ve Geleneksel Ürün Adının Kullanımı ve Denetimi hakkında hukuki destek almak için Çanakkale Marka Vekilimiz ile iletişime geçiniz.



Comments


bottom of page